Zgodnie z prawem Unii Europejskiej, gazy używane do pakowania żywności w tzw. atmosferze modyfikowanej czyli gazy MAP (z ang. Modified Atmosphere Packaging), uznawane są za żywność. Dlatego też muszą spełniać wszelkie normy bezpieczeństwa, higieny i oznakowania, przewidziane przez unijne ustawodawstwo dla produktów spożywczych. Gazy Air Products z linii Freshline MAP spełniają najwyższe normy europejskie i światowe.
Wśród różnorodnych technologii pozwalających na długotrwałe przechowywanie żywności, jedną z najczęściej wykorzystywanych przez przemysł spożywczy jest pakowanie w atmosferze modyfikowanej, przy użyciu gazów MAP. W przeciwieństwie do chemicznych konserwantów, technologia ta jest całkowicie bezpieczna. Podstawą mieszanek wykorzystywanych do pakowania żywności są tlen, dwutlenek węgla oraz azot, a więc gazy składające się na powietrze, którym oddychamy i całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia. Zawór bezpieczeństwa, stosowany w butlach linii Freshline, zapobiega przedostawaniu się do wnętrza jakichkolwiek zanieczyszczeń. W zależności od rodzaju pakowanego produktu, proporcje gazów w mieszance się zmieniają. Ten sposób pakowania pozwala na utrzymanie walorów smakowych, zapachowych, odżywczych i wyglądu produktów świeżych, a jednocześnie na przedłużenie przydatności do spożycia nawet kilkakrotnie.
Pakowanie w atmosferze modyfikowanej było wykorzystywane już w latach 30-tych XX wieku, kiedy to dzięki mieszankom gazowym transportowano australijską wołowinę do Wielkiej Brytanii. Dziś technologię MAP wykorzystuje się także m.in. do pakowania drobiu, warzyw i owoców, drobnych przekąsek, kawy, a nawet produktów tak nietrwałych jak ryby i owoce morza.
Tydzień temu Air Products uruchomił w Kędzierzynie-Koźlu najnowocześniejszy w Polsce zakład napełniania butli gazami technicznymi, w tym gazami MAP z najnowszej linii Freshlie. Całkowicie skomputeryzowane 4 linie napełniania butli pozwalają na kontrolę jakości podczas całego procesu. Zakład w Kędzierzynie jako jedyny w Polsce jest zdolny do tzw. traceability czyli systemu monitoringu, pozwalającego na identyfikację butli z danej partii na etapie produkcji, dystrybucji i logistyki. Charakterystyczny fioletowy kolor butli, certyfikat zgodności oraz precyzyjne nazewnictwo pozwalają na szybką identyfikację pojedynczej butli z gazem Freshline. Ma to szczególne znaczenie w przypadku butli z gazem MAP, ponieważ jest to wymóg dopuszczający do produkcji żywności w Unii Europejskiej, określony przez dyrektywę 178/2002/EC. .
Na stoisku na targach Polagra Food, Air Products zaprezentuje linię Freshline, nowy przewodnik dotyczący pakowania żywności w atmosferze modyfikowanej, w którym znalazły się informacje o mieszankach gazowych, foliach, maszynach i urządzeniach stosowanych w przemyśle spożywczym, a także ofertę specjalistycznego doradztwa i obsługi posprzedażnej dla klientów z branży spożywczej.