Ceny cukru ponownie rosną

Ceny cukru po ostatnich silnych spadkach, wywołanych informacjami o wzroście produkcji w krajach największych producentów (Brazylia, Indie, Tajlandia), optymistycznych prognozach powstania dużej nadwyżki podaży na globalnym rynku (ok.6 mln ton) i decyzjach władz Indii o uwalnianiu coraz większych ilości surowca na eksport, ponownie wzrosły i dotarły do poziomu 30 dolarów za 100 funtów surowca.

Wzrostom w ostatnich dniach sprzyjały:


Wnioski

Analiza rynku cukru – zarówno fundamentalna jak i techniczna – wskazuje na możliwość spadku cen cukru w średnim horyzoncie czasowym. Fundamenty rynku pomimo ostatnich zakłóceń nie wyglądają najgorzej. Podobnie jak w przypadku innych „softów”, zakładają brak negatywnych zaskoczeń ze strony pogody i decyzji politycznych, pełnego dostosowania się poziomów produkcji do obserwowanych w ostatnich latach wysokich cen należy oczekiwać dopiero w kolejnym sezonie. 

Źródło: X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A.