Koronawirus. Co powinien pracodawca? 12 zaleceń GIS-u

Główny Inspektor Sanitarny wydał instrukcję co do tego, jak prawidłowo zabezpieczyć firmę przed rozprzestrzenianiem się koronawirusa. Zalecenia zebrane zostały w 12 punktach. Zgodnie z nimi, należy m.in. zachować odległość od rozmówców i regularnie używać płynów do dezynfekcji.

fot. Burst/Pexels

Poniżej publikujemy rekomendacje dla przedsiębiorców w związku z ryzykiem zakażenia koronawirusem:

  1. Należy zachować bezpieczną odległość od osób, z którymi się rozmawia. Minimum 1-1,5 metra,
  2. Zalecać klientom kontakt zdalny, przez kanały teleinformatyczne
  3. Zalecać klientom korzystanie z płatności bezgotówkowych, kart zbliżeniowych
  4. Zalecać regularne mycie rąk mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
  5. Pracownicy i klienci powinni mieć dostęp do miejsc, w których mogą umyć ręce
  6. Przygotować dozowniki z mydłem i regularnie je napełniać
  7. Wywiesić w widocznym miejscu informacje, jak skutecznie myć ręce.
  8. Upowszechnić wiedzę z zakresu BHP
  9. Nie dotykać dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu
  10. Podczas kasłania i kichania zasłaniać się zgiętym łokciem lub chusteczką
  11. Zwracać uwagę współpracownikom i klientom, by nie kasłali i nie kichali w naszą stronę
  12. Wszystkie powierzchnie dotykowe regularnie przecierać środkiem dezynfekującym

Jak wygląda sytuacja w Waszych firmach? Czy stosują się do zaleceń GIS? Dajcie nam znać w komentarzach lub pisząc bezpośrednio do mnie: w.boczon@bankier.pl.