SANBank wspiera tradycje kulinarnego regionu

W sobotę 22 lipca, na Placu Piłsudskiego w Stalowej Woli po raz pierwszy odbył się „Lasowiacki Festiwal Pierogów”, który wsparł finansowo Nadsański Bank Spółdzielczy.

Podczas Festiwalu swój kunszt kulinarny zaprezentowało, aż 20 producentów w kategorii „Koła Gospodyń Wiejskich” oraz „Restauratorzy”, którzy ubiegali się o nagrodę „Złota Misa” na najsmaczniejsze pierogi. Ponadto odbyły się warsztaty lepienia pierogów, folkowe stylizacje, gry i zabawy rękodzielnicze.

Lasowiacki Festiwal Pierogów  wpisał  się w krajobraz kulturowy regionu bowiem u Lasowiaków, dawnych mieszkańców Puszczy Sandomierskiej, pierogi były ulubionym daniem. Wśród Podkarpackich Produktów Regionalnych znajdują się: pierogi z kaszą jaglaną i serem (ze Słomianej, Gmina Pysznica), pieczone pierogi św. Jacka, pierogi ruskie pilzneńskie, pierogi z soczewicą, razowe pierogi, pieróg dachnowski z kaszą gryczaną i ziemniakami, pilzneńskie pierogi z borówkami.

Wydarzenie uświetniły koncerty folklorystyczne w wykonaniu ZPiT „Polonez” z Vancouver, ZPiT „Polonez” ze Sztokholmu oraz Chóru Lasowiacy i Nadsańskiej Orkiestry Kameralnej z Miejskiego Domu Kultury w Stalowej Woli.

Nadsański Bank Spółdzielczy od wielu lat wspiera i promuje kulturę oraz te obszary, które są ważne dla społeczności lokalnej. Działalność ta została zauważona także przez Prezydenta Stalowej Woli i Dyrektora Miejskiego Domu Kultury, który podczas Festiwalu podziękował prezesowi Stanisławowi Kłapeć za współpracę i wsparcie idei promowania lasowiackiego dziedzictwa kulturalnego.

Źródło: SANBank