Szkolenie ze smakiem

Szkolenie pt. „Otard – subtelny smak koniaku” poprowadził Nicolas Fagot, który na stałe jest gospodarzem Chateau de Cognac we Francji – miejsca narodzin koniaku Otard.

Celem szkolenia było zwrócenie uwagi na kulturę picia alkoholu, a szczególnie na specyfikę degustacji koniaku, która oprócz cierpliwości wymaga przede wszystkim dyscypliny i przestrzegania zasad.

Szkolenie składało się z dwóch części. W części teoretycznej uczestnicy zapoznali się

z tajnikami produkcji koniaku Otard, a także jego cechami charakterystycznymi. Przekonali się również o intensywności „Eau de vie” czyli ekstraktu z białych winogron, który jest podstawą każdego koniaku, a którego jakość świadczy o wytworności gatunku.

Druga część szkolenia cieszyła się zdecydowanie większym powodzeniem. Przedstawiciele firmy i dziennikarze, pod ścisłym nadzorem Brand Ambasadora, degustowali gatunki koniaku Otard dostępne w Polsce: Otard VS, Otard VSOP oraz Otard XO. Na zakończenie szkolenia Nicolas Fagot przygotował niespodziankę.

Z Chateau de Cognac przywiózł Grande Champagne, „Eau de vie” z 1960 roku.