Tyskie po raz drugi uhonorowane Piwnym Oskarem

„Konkurs The Brewing Industry International Awards różni się od pozostałych tym, że w danej kategorii tylko jedno piwo uznawane jest za najlepsze i tylko ono otrzymuje Grand Prix. W pozostałych tego typu konkursach nagrody przyznawane są wszystkim piwom, które przekroczyły pewien poziom punktów.” – wyjaśnia Paweł Kwiatkowski, rzecznik prasowy Kompanii Piwowarskiej S.A.

Do tej pory tak prestiżowymi laurami nie zostało uhonorowane żadne polskie piwo. Tyskie jest też pierwszym piwem w historii, które zdobyło medal na trzech konkursach z rzędu: po raz pierwszy w 2002 roku (Złoty Medal i Grand Prix), po raz drugi w 2004 roku (Srebrny Medal) i obecnie po raz trzeci.

W tym roku konkurs przeprowadzono wyjątkowo nie w Burton-on-Trent w Wielkiej Brytanii, jak dotąd, ale w Monachium, na największych targach piwnych świata DrinkTec 2005. The Brewing Industry International Awards to konkurs organizowany od 1886 roku, a nagrody w nim otrzymywane nazywane są Piwnymi Oskarami. Nagrody (złoty, srebrny i brązowy medal) przyznawane są w 9 kategoriach (łącznie w 27 klasach), co oznacza, że wręcza się 81 medali. W tym roku w konkursie brało udział blisko 1000 piw z całego świata.

Wybór najlepszych piw dokonuje, jak co roku, zespół 30 sędziów z całego świata – główni piwowarzy, szefowie produkcji lub jakości – wysokiej klasy specjaliści, cieszący się uznaniem w branży. Wszyscy oni zaproszenie do sędziowania traktują jako nobilitację zawodową i wielki zaszczyt. Plan degustacji jest skonstruowany w taki sposób, by żaden z sędziów nie oceniał piwa produkowanego przez jego browar lub browary w tej samej grupie kapitałowej. Piwa są oceniano całkowicie anonimowo – w butelkach oznakowanych wyłącznie kodami.

Od sędziów oczekuje się, że osiągną konsensus w drodze kilkakrotnych degustacji. Na pierwszych etapach piwa oceniane są przez zespoły trzyosobowe, zaś w końcowych przez „sędziowskie składy” w liczbie 10 – 12 osób. Wyjątkiem jest tu wybór Mistrzowskiego Piwa (Champion Beer) w każdej z 9 kategorii, ponieważ tu panel degustatorów dokonuje wyboru w trakcie głosowania tajnego.

„W Monachium nagrodzono wprawdzie piwo Tyskie, ale także naszych utalentowanych piwowarów, pracowników Produkcji Kompanii Piwowarskiej. Nagroda jest potwierdzeniem, że potrafią oni warzyć najwyższej, światowej jakości piwo” – dodał Paweł Kwiatkowski.