Zbigniew Grycan wraca do gry

Rozstanie z Zieloną Budką nie oznaczało wycofania się z biznesu. We właśnie rozpoczynającym się sezonie Zbigniew Grycan powraca z zupełnie nową firmą Grycan – lody od pokoleń. Nowa firma, tak jak poprzednio Zielona Budka przed pozyskaniem inwestora, jest firmą rodzinną, bez obcego kapitału. Od początku założenie było jasne – w produkcji tych lodów najważniejsza będzie jakość, a nie ilość. „Jeszcze gdy pracowałem pod szyldem Zielonej Budki i prowadziłem lodziarnie w różnych częściach kraju, spotykałem się z opiniami, że w Polsce brakuje lodów wiernych tradycyjnym rodzinnym recepturom, które nie byłyby produkowane na masową skalę” – mówi Zbigniew Grycan. „Postanowiłem więc wykorzystać tę lukę i wejść na rynek z ofertą, która odpowiada na to zapotrzebowanie. W lodach marki Grycan – lody od pokoleń będą tylko naturalne składniki” – dodaje. Producent, podpisując się na opakowaniu, osobiście gwarantuje doskonałą jakość produktu.

Swoje lody Zbigniew Grycan będzie produkował w nowo wybudowanym zakładzie

w Majdanie pod Warszawą. Na początku zatrudnienie znajdzie ok. 50 osób. Zakład,

o powierzchni 2000 m2, wybudowany na 1,5 hektarowym terenie, spełnia wszelkie wymogi unijne i jest przygotowany do wdrożenia norm ISO oraz HACCP tuż przed uruchomieniem produkcji. Wielkość nowej inwestycji oszacowana została na 2 miliony dolarów.

W tym sezonie firma przygotowuje dla konsumentów lody familijne w opakowaniach

1 i 0,5 litrowych w kilkunastu smakach oraz lody gastronomiczne (przeznaczone do sprzedaży w kulkach) w kilkudziesięciu smakach, z czego szeroką gamę będą stanowiły sorbety, czyli lody owocowe o intensywnym smaku, produkowane ze świeżych, głównie krajowych owoców. Założeniem firmy jest stać się wiodącym producentem tego typu lodów.

Zaraz po uruchomieniu produkcji będzie można spróbować nowych lodów

w lodziarniach w Warszawie, Szczecinie, Gdańsku, Słupsku, Gorzowie Wielkopolskim, Zielonej Górze, Toruniu. Jesienią, w Warszawie powstaną kolejne punkty sprzedaży lodów Grycan. Obok słynnej lodziarni na ul. Puławskiej, od której zaczęła się przygoda Zbigniewa Grycana z Zieloną Budką, otwarte zostaną w centrum handlowym Arkadia przy Rondzie Radosława (przedtem Babka) 3 nowe lodziarnie firmowe z konsumpcją deserów lodowych na miejscu. Mają się one stać nową wizytówką firmy zarządzanej przez Zbigniewa Grycana.

Już latem tego roku nowe lody będą dostępne w sklepach na terenie całego kraju. Oprócz sprzedaży detalicznej, producent planuje nawiązanie współpracy z sieciami hoteli, restauracji, lokalnymi cukierniami i lodziarniami. Firma rozwijać też będzie współpracę na zasadach franchisingu.

Zbigniew Grycan

Zbigniew Grycan urodził się w 1941 roku w rodzinie o długiej tradycji cukierniczej. Jego ojciec prowadził we Wrocławiu znaną lodziarnię „Miś”. Ojciec był też jego pierwszym nauczycielem i zaszczepił mu bakcyla w sztuce wytwarzania lodów. Kontynuując rodzinne tradycje Zbigniew Grycan rozpoczął w 1956 roku naukę w technikum cukierniczym w Warszawie.

Nauka młodego cukiernika została uwieńczona czteroletnią praktyką w najlepszej polskiej pracowni cukierniczej w warszawskim hotelu „Bristol”. Mając dyplom i znakomite doświadczenia zawodowe, wrócił na Dolny Śląsk, gdzie prowadził pierwsze cukiernie. Jednak cały czas marzył o powrocie do Warszawy i rozpoczęciu pracy na własny rachunek.

Udało mu się to w 1970 roku, kiedy przyjechał do stolicy i otworzył własną cukiernię na Mokotowie. Mimo trudnych czasów firma Zbigniewa Grycana szybko się rozwijała. Przełomowym momentem był zakup w 1980 roku firmy Zielona Budka – słynnej lodziarni przy ulicy Puławskiej 11. Przez kilka następnych lat Zbigniew Grycan sukcesywnie budował potęgę firmy, wyrastając na prawdziwego lodowego potentata. W 1991 roku rozbudował Zieloną Budkę przy Puławskiej 11 oraz otworzył 2 nowe lodziarnie – w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 76 i w Warszawie przy ul. Korkowej 92. Rok później zainwestował w nowoczesne, włoskie maszyny, wybudował fabrykę w Aninie pod Warszawą

i rozpoczął produkcję lodów na skalę przemysłową.

Trzy lata temu z powodów zdrowotnych rozstał się z firmą Zielona Budka, sprzedając swoje udziały zachodniemu inwestorowi. W 2004 roku powraca jednak na rynek z nową firmą i nowymi zimnymi produktami. Po prostu: Grycan – Lody od pokoleń!