Tegoroczne Boże Narodzenie będzie nas kosztować o 8 proc. więcej

Same za siebie mówią też dane Głównego Urzędu Statystycznego, według których od początku roku produkty żywnościowe zdrożały o około 6 proc., a spory skok miał miejsce tylko w ciągu ostatniego miesiąca.

Podrożał nie tylko cukier, za który płacimy o 4,4 proc. drożej niż przed miesiącem, ale też jaja – 0,7 proc. ryż – 0,5 proc., warzywa – 8,2 proc., tłuszcze roślinne – 0,2 proc. oraz wędliny i ryby – do 0,4 proc.

Energia i transport droższe

Prawdą jest, że wiele surowców poszło w górę, ale jest też cała gama takich, których ceny spadły – zauważa Małgorzata Skoczewska, doradca prasowy Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego.

Potwierdzają to nie tylko dane GUS – według których w ostatnim miesiącu staniało masło – o 0,7 proc., sery – 0,4 proc., a także mleko oraz artykuły w grupie jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – po 0,1 proc., lecz także dane firmy Estymator, zajmującej się badaniami rynku i opinii. Wynika z nich, że najbardziej w dół w ciągu tego roku poszły ceny masła extra – o 23 proc.

– Wzrosły jednak koszty energii, transportu, co zaowocowało podwyżkami – zauważa Andrzej Sadowski, wiceprezydent Centrum Adama Smitha.

Energia dla biznesu zdrożała o połowę, a jednostkowe koszty pracy o 6 proc.

Wigilijny karp, tradycyjna polska ryba, bez której większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia, będzie droższa w tym roku o około 1 zł. To znaczy, że w sklepie zapłacimy za nią około 13–15 zł za kilogram. Więcej zapłacimy za jego przygotowanie.

– Tłuszcze zdrożały o ponad 8 proc., w tym olej roślinny o ponad 25 proc. – zauważa Małgorzata Skoczewska.

Więcej będzie nas kosztowało także przygotowanie sałatki warzywnej na tegoroczne święta. Głównie za sprawą wyższych cen ziemniaków i cebuli.

Cena ziemniaków w hurcie na koniec września była aż o 35 proc. wyższa w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego. Jest to wynikiem mniejszych zbiorów. W tym roku wyniosły one 10,4 mln ton, wobec prawie 12 mln ton w roku 2007. W hurcie za ziemniaki trzeba zapłacić około 65 groszy za kilogram. Przed rokiem było to 38 groszy za kilogram. Cena detaliczna wynosi natomiast około 1 zł za kg.

Gdzie będą podwyżki cen bardziej odczuwalne ? Jacy klienci najmniej odczują podwyżki ? Ile przeciętnie polak wyda na prezenty – wg prognoz ? Czy można spodziewać się agresywnych promocji ze strony sieci handlowych ?

Patrycja Otto

Więcej: Gazeta Prawna 1.12.2008 (234) – forsal.pl – str.A3