Żywność podrożała w kwietniu

Zgodnie z oczekiwaniami marcowy spadek cen żywności na świecie okazał się zjawiskiem jednorazowym. W kwietniu koszty zakupu podstawowych produktów żywnościowych były o 36,5% wyższe niż przed rokiem i tylko nieznacznie niższe niż w rekordowo drogim lutym.

Indeks Cen Żywności zawierający 55 podstawowych produktów spożywczych wyniósł w kwietniu 232 punkty i był o 0,5% wyższy niż w marcu oraz o 36,5% wyższy niż przed rokiem – podała dziś Agenda ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Narodów Zjednoczonych.

Źródło: Agendę ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ.
W zeszłym miesiącu najmocniej drożały zboża, których ceny ukształtowały się na poziomie o 5,5% wyższym niż w marcu (i o 71% wyższym niż rok temu). Ten czynnik przesądził o wzroście całego indeksu. Trzeci miesiąc z rzędu taniał za to cukier (w sumie o 17%), którego ceny podwoiły się w drugiej połowie 2010 roku. Niższe były też ceny nabiału (o 2,4%) i olejów jadalnych.

– Zniżkujący dolar i rosnące ceny ropy przyczyniają się do wyższych cen surowców rolnych, a zwłaszcza zbóż. Popyt pozostaje silny, a perspektywa powrotu do bardziej normalnych cen w znacznej mierze zależy od wzrostu tegorocznych zbiorów – powiedział David Hallam, dyrektor Departamentu Handlu i Rynku FAO.

Ekonomiści FAO mają nadzieję, że tegoroczne zbiory pszenicy będą o 3,5% wyższe niż rok temu, a produkcja ryżu wzrośnie o 3%. Mimo to globalne zapasy zbóż mają spaść do najniższego poziomu od trzech lat, a największym zagrożeniem dla stabilności cen pozostają warunki pogodowe.

Według ekspertów FAO w roku 2050 Ziemię będzie zamieszkiwać dziewięć miliardów ludzi, co będzie wymagało zwiększenia produkcji żywności o 70% względem roku 2010. Problemy ze zbilansowaniem globalnego rynku płodów rolnych sprawia też zmiana diety Chińczyków i Hindusów, którzy z roku na rok konsumują coraz więcej mięsa i nabiału. Amerykański Departament Rolnictwa szacuje, że wyprodukowanie jednego kilograma wieprzowiny pochłania 3,5 kilograma paszy.

K.K.

Źródło: Bankier.pl