Gimnastyka mózgu, badania profilaktyczne i konsultacje ze specjalistami, masaże relaksacyjne, warsztaty taneczne i inne zajęcia sportowe, zdrowa żywność – wszystko to dostępne w biurze podczas Globalnego Dnia HealthAhead. Tak do dbania o zdrowy tryb życia Bank BPH zachęca swoich pracowników.
Pracownicy Banku BPH w Gdańsku, Krakowie i Warszawie świętowali Globalny Dzień HealthAhead. Atrakcje i badania profilaktyczne miały na celu promocję i poszerzenie wiedzy o zdrowym stylu życia, a także przekonanie pracowników, że nawet małe zmiany nawyków mogą poprawić kondycję.
– Chcieliśmy pokazać, że zawsze warto pamiętać o swoim zdrowiu, także w pracy. Cieszy nas, że program HealthAhead został tak dobrze przyjęty przez pracowników. Wielu z nich wprowadziło choćby małe zmiany w swoim stylu życia, np. uprawiając sport, jedząc więcej warzyw, czy nawet rzucając palenie. Każda taka zmiana to nasz ogromny sukces – powiedział Alexander McInnes z Banku BPH, Lider programu HealthAhead na Polskę.
Pracownicy Banku BPH mogli wybierać spośród bogatej oferty, która zawierała m.in.: badania profilaktyczne, konsultacje ze specjalistami, pokazy zastosowania defibrylatorów AED, warsztaty z gimnastyki mózgu, zajęcia nordic walking, warsztaty taneczne, masaże relaksacyjne wykonywane przez profesjonalnych masażystów.
Tego dnia pracownicy zorganizowali również charytatywną sprzedaż zdrowej żywności. Za symboliczną złotówkę mogli kupić pyszną kanapkę, kolorową sałatkę lub świeży sok. Zebrana z datków od pracowników z trzech miast kwota ponad 10 000 zł zostanie przekazana szpitalom dziecięcym w Gdańsku, Krakowie i Warszawie.
Zainaugurowany niespełna rok temu Program HealthAhead na trwałe wpisał się w kulturę firmy. W jego ramach do pracowników wybranych lokalizacji i członków ich rodzin kierowane są różnorodne działania promujące zdrowy stylu życia. Obejmują one akcje edukacyjne, finansowanie kart wstępu do wielu obiektów sportowych w całej Polsce, objęcie pracowników palących i ich rodzin terapią antynikotynową, czy dostęp do szeregu badań profilaktycznych w miejscu pracy. W ramach akcji zachęcania do zdrowego odżywiania pracownicy zjedli 1500 kg pomarańczy, 145 kg pestek dyni, 560 kg niesolonych fistaszków, 4000 cytryn i wypili 4000 butelek świeżego soku marchwiowego. Prowadzone są także działania, które – poza aspektem promocji zdrowia – zapewniają integrację i lepszą atmosferę w miejscu pracy.
Źródło: Bank BPH