Zajęcia podczas II sesji poprowadzili: Michał Błaszczyk i Katarzyna Woods (Diageo Polska), Gogdan Gałuszka (SPB), Grzegorz Zięba, Marcin Zalewski, Mariusz Wysokiński, Grzegorz Silczak i Łukasz Matusiak (Entertainment Group).
Celem spotkań było poszerzenie wiadomości na temat różnych typów whisky i rumu, poznanie metod ich produkcji, bogatej historii i pochodzenia. Katarzyna Woods zainteresowała barmanów wykładem i prezentacją szlachetnych whisky typu single malts. Mieli oni okazję profesjonalnie degustować whisky słodowe z różnych regionów Szkocji, tj.: Glen Ord, Caol Ila, Talisker, Clynelish i Glenkinchie.
Grzegorz Zięba poruszył kolejne zagadnienia dotyczące widowiskowej sztuki profesjonalnej obsługi gości – working flair, której wartości świadomy powinien być zarówno barman, jak i restaurator. Nie zabrakło również zajęć ułatwiających barmanom rozpoznanie osobowości gościa i dotarcie do jego potrzeb.
Tym razem szkolenia odbyły w Podlesicach na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej i w Bysławiu usytuowanym w Borach Tucholskich. Organizator zadbał również o dostarczenie uczestnikom ekstremalnej rozrywki. Barmani wcieleni w rolę żołnierzy mieli okazję do wspinania się na linach, zjeżdżania, pokonywania niebezpiecznych przeszkód, strzelania i przedzierania się przez most komandosów. Wyczerpujący dzień zakończyła wspólna impreza przetańczona przy muzyce DJ’a Prescot’a.
Na koniec najlepsi z najlepszych licytowali cenne przedmioty ze znakiem Akademii JWMBA.