Zakończyły się eliminacje do tegorocznego konkursu Wine & Food Noble Night. Wyłoniono 12 restauracji, które wezmą udział w V jubileuszowej edycji festiwalu. 22 września swoje możliwości zaprezentują wyśmienite kuchnie z Warszawy, Krakowa, Poznania, Gdańska, Łodzi i Giżycka.
„Wybór nie był łatwy, tym bardziej, że w tym roku otrzymaliśmy wyjątkowo dużą liczbę zgłoszeń” – mówi Aleksandra Mizińska z Noble Concierge, współorganizująca konkurs. „Staraliśmy się, aby wśród uczestników znalazły się kuchnie z całej Polski, serwujące różnorodne menu. Jak co roku, goście Wine & Food Noble Night będą mogli skosztować dań różnych regionów świata, co czyni to wydarzenie niezwykle barwnym zwłaszcza dla koneserów oryginalnych smaków” – dodaje. Selekcja restauracji pozwoliła na zbudowanie ciekawego zestawienia tradycji kulinarnych, w którym nie zabraknie potraw polskich, śródziemnomorskich, dań francuskich, hinduskich czy w końcu dalekowschodnich.
Pełna lista wytypowanych miejsc:
-
Amarylis (Kraków – Queen Boutique Hotel),
-
Biała Gęś (Warszawa),
-
Bistro de Paris Michel Moran (Warszawa),
-
Concept 13 (Warszawa),
-
GOKO Restauracja Japońska (Poznań),
-
India Curry (Warszawa),
-
Kaprys (Warszawa),
-
La Biblitheque (Giżycko – hotel St Bruno),
-
L’Arc Varsovie (Warszawa),
-
Locanda (Łódź),
-
Mercato (Gdańsk – hotel Hilton),
-
Rozbrat 20 (Warszawa).
Podczas finałowej gali wszystkie przygotują przystawkę, danie główne i deser. Na każdą z trzech propozycji oddane zostaną głosy tysiąca obecnych gości oraz profesjonalnego jury. W sumie wyserwowanych zostanie niemal 11 tysięcy dań.
Źródło: Noble Concierge