We wrześniu br. odbyło się uroczyste otwarcie nowego zakładu Grupy Producentów Warzyw Primavega Sp. z o.o. we Wróblewie w woj. mazowieckim. Ten niezwykle nowoczesny obiekt spełnia wszystkie światowe normy przechowywania i pakowania warzyw oraz wyposażony jest w najbardziej wydajną linię produkcyjną w Polsce, przeznaczoną do przygotowania brokułów do sprzedaży.
Grupa Producentów Warzyw Primavega istnieje od czterech lat. Decyzja o jej utworzeniu podjęta została w myśl zasady „razem możemy więcej” – wiodący producenci warzyw połączyli siły, by produkować bezpieczniej, wydajniej i wciąż podnosić konkurencyjność na rynku. Grupę Primavega tworzy obecnie ośmiu członków, którzy uprawiają warzywa na łącznym areale 750 hektarów w dwóch województwach – mazowieckim i łódzkim. Klientom firma oferuje bogaty asortyment warzyw zielonych, przede wszystkim sałatę lodową i brokuły.
Grupa Primavega koncentruje się na obsłudze rynku krajowego. Warzywa są również eksportowane – do Niemiec, Czech, Słowacji, na Ukrainę i Białoruś, do krajów skandynawskich oraz na południe Europy – do Grecji, Włoch i Hiszpanii. Skalę produkcji firmy dobrze obrazuje proste wyliczenie: w 2014 roku wyprodukuje ona ok. 17 mln główek sałaty lodowej. Rocznie firma produkuje w sumie ponad 34 mln sztuk różnych warzyw. Pomimo obecnej skali produkcji, potencjał Grupy jest znacznie większy, a w jego wykorzystaniu pomoże otwarty we wrześniu br. nowy zakład we Wróblewie. Zakład wybudowany został przy wsparciu w postaci kredytu inwestycyjnego, udzielonego przez Bank Millennium. Projekt jest współfinansowany z funduszy Unii Europejskiej. Inwestycja związana z uruchomieniem zakładu Grupy Producentów Warzyw Primavega kosztowała łącznie ponad 40 mln zł.
Budowa i uruchomienie zakładu we Wróblewie zajęły nieco ponad rok. W obiekcie o powierzchni prawie 10 tys. m2 (hektar pod dachem) znajduje się specjalnie zaprojektowana dla potrzeb firmy linia produkcyjna, przeznaczona do przygotowania do sprzedaży brokułów. Jest to najbardziej wydajna tego typu linia produkcyjna w Polsce – w ciągu godziny umożliwia spakowanie i odpowiednie oznaczenie 6 tys. sztuk brokułów.
Firma Primavega wdrożyła systemy kontroli jakości, które gwarantują zachowanie najwyższych standardów w procesie produkcji. Pierwszym jest system ISO 22 000, uznawany za główny czynnik regulacji międzynarodowego handlu produktami spożywczymi. O nowoczesności i zaawansowaniu technologicznym świadczy wdrożenie certyfikatu International Food Standard (IFS), który należy do najbardziej szczegółowych systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności na świecie. W najbliższym czasie firma planuje także wdrożenie systemu środowiskowego ISO 14 000.
– Dofinansowanie z funduszy unijnych oraz krajowych umożliwiło nam budowę nowego zakładu produkcyjnego we Wróblewie oraz zakup wyspecjalizowanych maszyn do uprawy i zbioru warzyw. Znaczną część środków pozyskaliśmy też z udzielonego przez Bank Millennium kredytu inwestycyjnego. Współpraca z bankiem była podręcznikowa, a jej efektem jest piękny, nowy zakład – powiedział Marek Bernach, Członek Zarządu Grupy Producentów Warzyw Primavega Sp. z o.o.
– Rozwój naszych partnerów to dla nas powód do dumy. Nasz priorytet to dogłębne zrozumienie potrzeb Klientów i wyzwań, przed jakimi stoją. Chcemy wspierać Klientów w rozwijaniu działalności biznesowej i pomagać w pełni wykorzystywać ich potencjał. Współpraca z firmą Primavega to doskonały przykład realizacji tych założeń – powiedział Andrzej Gliński, Członek Zarządu Banku Millennium.