List intencyjny podpisany w czwartek 23 grudnia 2004 r. przez trzech właścicieli stwierdza, że Gate Gourmet Switzerland oraz LSG Lufthansa Service Europa/Afryka sprzeda Austrian Airlines swoje udziały w wysokości 35 i 30 % w drugim kwartale 2005 r. Ma to nastąpić zgodnie z porozumieniem odpowiednich ciał nadzorczych, zaś szczegółowe warunki porozumienia pozostaną tajne.
Thomas Kleibl, dyrektor handlowy Grupy Austrian, w następujący sposób skomentował ten krok naprzód na drodze unifikacji rozwiązań cateringowych Grupy Austrian: “Od początku 2002 r., od kiedy kwestia cateringu stała się jednym z naszych priorytetów, szukaliśmy rozwiązania w zawiązaniu porozumienia w tej skomplikowanej ze swej natury kwestii. Osiągnięte z współwłaścicielami Airest porozumienie to znaczący krok zarówno ze względu na uwarunkowania naszej przyszłej pozycji rynkowej, jak i z operacyjnego punktu widzenia. Rozpoczynamy także rozmowy z Do & Co – wcześniejszymi partnerami. Airest ma dużą wiedzę na polu prowadzenia cateringu na pokładzie samolotu, posiada najnowsze urządzenia oraz ma doświadczonych i wykwalifikowanych pracowników. To wszystko sprawia, że jest sprawny w każdej sytuacji”.
Po wielu latach udanej pracy w firmie, dyrektor zarządzający Airest, Georg Urbański, odejdzie na emeryturę, tak jak to było planowane w końcu marca 2005 r. Pod swoja egidą, Airest – wspólnie z szersza grupą, rozpoczęła tworzenie korzystnego dla siebie grunt w centralnej i wschodniej Europie. Z dniem 1 kwietnia 2005 r. austriackie linie lotnicze zatrudnią Bernharda Kotlana, (43) oraz Erica Seisera, (37) na stanowiskach nowych dyrektorów zarządzających Airest. Obaj będą pracować przez okres 3 lat. Bernhard Kotlan pracuje dla Austrian Airlines od 1984 roku, zarządzał oddziałem Zakupów i Usług Wewnętrznych firmy od 1991 r. Eric Seiser, jako pracownik Airest, przewodniczył całej działalności cateringowej. Był także sygnatariuszem autoryzowanym.
Według raportów w roku finansowym 2003, restauracja oraz kompleks hotelowy Airest osiągnęła dochód w wysokości 66 milionów EURO, z czego około 43 miliony Euro wygenerował segment biznesowego cateringu samolotowego. Wynikiem działalności (EGT) w 2003 r. było 3.5 milionów Euro. Na rok finansowy 2004 planowany jest wzrost dochodów do 70 milionów euro. Firma dysponuje aktualnie około 730 pracownikami w bazie w Wiedniu, w Linz, Grazie, Klagenfurcie, Salzburgu, a także w Bratysławie oraz Ljubljanie. W 2003 r. Airest przygotował około 7 milionów menu samolotowych, przyjął 4 miliony gości w restauracjach oraz punktach cateringowych na lotniskach. Grupa Austrian Airlines posiada obecnie udziały w wysokości około 77% w obrotach cateringowych Airest i jest największym klientem firmy.