Ranking lokali jest przewodnikiem po miejscach, w których najczęściej bywają mieszkańcy miasta. Newsweek do stworzenia rankingu każdego miasta zaprosił ponad 500 osób, które odwiedzają lokale przynajmniej sześć razy w miesiącu. Na podstawie ich relacji powstały opisy restauracji, pubów i kawiarni, które są tym bardziej wiarygodne, że stworzone przez zwykłych klientów, a nie specjalnie traktowanych etatowych krytyków.
Rankingi lokali powstały na podstawie ocen punktowych, wystawianych przez recenzentów w skali od 0 do 10. Najważniejszy z nich dotyczy ogólnej atrakcyjności ocenianego miejsca. Pozostałe – kuchni, serwisu, aranżacji wnętrza oraz – w przypadku pubów i kawiarni – klimatu. Pięć lokali ocenionych najwyżej w każdej kategorii (w rankingu warszawskim – dziesięć) otrzymało tytuł i oznaczenie „Punkt Newsweeka", którym będzie mogło posługiwać się przez najbliższy rok.
Ranking lokali w Krakowie, który ukaże się w najbliższym numerze, wzbogacono o nowy element. Newsweek zaprosił do współpracy parę krytyków sztuki kulinarnej o ustalonej, znakomitej renomie – Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza. Specjalnie dla "Newsweeka" sporządzili oni plan kulinarnych atrakcji Krakowa.