Oryginalny, pierwotny Frater, którego premiera odbyła się w 2004 roku, zmienił nazwę na Frater 5.4. Jest to piwo typu pilzner (dolnej fermentacji), adresowane do konsumentów najbardziej popularnych piw w Polsce.
Od tego roku Browar Belgia wspólnie z Dominium, reprezentującym opactwo oo. Cystersów ze Szczyrzyca, zdecydował o poszerzeniu asortymentu marki Frater o piwo górnej fermentacji i rozpoczął produkcję Fratera 7.6. Jest to jedno z niewielu piw górnej fermentacji na polskim rynku. Bazując na oryginalnej recepturze pierwotnego Fratera, nowy produkt został stworzony we współpracy piwowarów z Browaru Belgia z ekspertami reprezentującymi Szczyrzyc oraz producentami piw klasztornych z Belgii.
Frater ma także nowe opakowanie – zaadaptowano je zgodnie z oczekiwaniami konsumentów tak, aby w pełni nawiązywał do jakości i spokoju charakteryzujących szczyrzycki klasztor. Nowy kształt etykiety przypomina okna, jakie można spotkać w opactwie. Także rok 1623 nie jest przypadkowy – to wtedy powstał browar w Szczyrzycu.