Dzięki parasolom grzewczym możemy przebywać na świeżym powietrzu przez długie godziny, nawet jeśli do upału jest jeszcze daleko. Dotychczas parasole te używane były w Polsce głównie, choć i tak nie na szeroką skalę, w ogródkach piwnych, restauracjach czy kawiarniach. Klienci indywidualni decydowali się na ich zakup znacznie rzadziej, głównie ze względu na cenę.
Parasole grzewcze są urządzeniami zasilanymi gazem płynnym w butlach. Emitują rozgrzewające promieniowanie podczerwone, odbierane przez organizm ludzki jako ciepło. Osoby przebywające w ich pobliżu odczuwają temperaturę 18–20 stopni Celsjusza, mimo że temperatura powietrza jest dużo niższa. Promieniowanie cieplne nie jest szkodliwe ani dla ludzi ani dla środowiska. Nie ogrzewa powietrza lecz przenika przez nie jak promieniowanie słoneczne. Dopiero w zetknięciu z przedmiotami czy organizmami żywymi zamienia się w energię cieplną.
Parasole grzewcze Gaspol o wysokości 230 cm są wykonane – w zależności od modelu –ze stali nierdzewnej lub malowanej proszkowo, ważą ok. 18 kg, i wyposażone są w kółka umożliwiające przemieszczanie urządzenia. Parasole zużywają od 0,23 do 0,98 kg gazu na godzinę w zależności od ustawionej mocy palnika, co oznacza, że jedna butla może starczyć nawet na 40 godzin. Parasol grzewczy ogrzewa powierzchnię w promieniu 9 m od urządzenia. Parasole wyposażone są zazwyczaj w mechanizm piezoelektryczny do zapalania palnika i regulator przepływu gazu pozwalający dostosować moc promieniowania do temperatury zewnętrznej. Proste źródło energii – gaz płynny (propan) w butlach 10 kg, którym są zasilane parasole, zapewnia mobilność i bezpieczeństwo stosowania tych urządzeń.
Pogoda w Polsce bywa kapryśna i często uniemożliwia spędzenie wieczoru na świeżym powietrzu. Śmiałkowie, mimo owijania się grubymi kocami, muszą liczyć się z przeziębieniem następnego dnia. Parasole grzewcze są dla wszystkich tych, którzy nie chcą ryzykować zdrowiem i lubią komfort. W ten prosty sposób możemy w pełni korzystać z wypoczynku na świeżym powietrzu przez ponad pół roku – od kwietnia nawet do końca października. Urządzenia świetnie sprawdzają się podczas ogrodowych przyjęć czy spotkań przy grillu. Dzięki nim można rozkoszować się kolacją na świeżym powietrzu nie tylko w restauracjach pod „gołym niebem”, kawiarniach czy barach, ale także we własnym ogrodzie czy na tarasie.