Specjaliści przewidują, że w pierwszym półroczu największe podwyżki widoczne będą w sektorze przetworów owocowych – dżemy będą droższe co najmniej o 5 – 6%, soki o 10 – 15%, a mrożonki aż o 40%. Mniej możemy zapłacić jedynie za mleko i jego przetwory oraz cukier.
Rosnące ceny nadal będą wpływać na inflację. Ta z kolei przekroczyła założenia RPP już w zeszłym roku – pod koniec 2007r. wyniosła 2,5%. Reakcją były cztery podwyżki stóp procentowych w 2007r.. W tym roku ostatnia – o 0,25 punktów procentowych – miała miejsce w zeszłym tygodniu. Tymczasem prawdopodobnie już pod koniec marca możemy spodziewać się następnej.
Zmiany te szczególnie odczują przede wszystkim kredytobiorcy, bowiem podwyżki w dłuższym okresie czasu wpływają także na wysokość rat. Te mogą podnieść się nawet o kilkadziesiąt złotych miesięcznie.
Jednak decyzje RPP mogą nakłonić Polaków do oszczędzania. Wyższe stopy procentowe skłaniają banki do podwyższania nie tylko oprocentowania kredytów, ale także lokat, zwłaszcza długoterminowych – obecnie standard to 7%. Natomiast przy krótszych okresach lokowania kapitału oprocentowanie wynosi 5 – 6%. Polacy już docenili nowe oferty – w ciągu dwóch miesięcy (grudnia i stycznia) wartość ich wzrosła o około 24 mld złotych. A w najbliższych miesiącach zainteresowanie takimi i innymi bezpiecznymi produktami finansowymi będzie prawdopodobnie rosło.