PRNews.pl - banki, karty, konta oraz marketing i public relations

Najświeższe informacje z PRNews.pl w Twojej skrzynce!

Codziennie aktualne wiadomości ze świata finansów.

Zapisz się na nasz Newsletter ​i bądź na bieżąco z nowościami z branży!

  • Raporty
  • Instytucje
    • Aion Bank
    • Alior Bank
    • Bank BPS
    • Bank Millennium
    • Bank Ochrony Środowiska
    • Bank Pekao SA
    • Bank Pocztowy
    • Banki spółdzielcze
    • BGK
    • Biuro Informacji Kredytowej
    • BNP Paribas
    • Citi Handlowy
    • Compensa
    • Credit Agricole
    • Deutsche Bank
    • DNB
    • EuropAssistance
    • ING Bank Śląski
    • KIR
    • Klarna
    • Link4
    • Mastercard
    • mBank
    • Mondial Assistance
    • mPay
    • Nationale-Nederlanden
    • Nest Bank
    • PKO BP
    • PKO Leasing
    • Plus Bank
    • PolCard from Fiserv
    • Polski Standard Płatności
    • Pru
    • PZU
    • Raiffeisen Digital Bank
    • Revolut
    • Santander Bank Polska
    • Santander Consumer Bank
    • SGB
    • Standard Chartered Polska
    • Toyota Bank Polska
    • Trade Republic
    • UniCredit
    • VeloBank
    • Visa
    • Volkswagen Bank Oddział Polska
    • Warta
    • Zen.com
  • Produkty
    • Bankowość internetowa
    • Bankowość mobilna
    • Oszczędzanie
    • Bezpieczeństwo
    • Karty
    • Kredyty
    • Konta
    • Płatności mobilne
    • Ubezpieczenia
  • Analizy
  • Kariera w finansach
  • Szkolenia
  • Forum
  • Newsletter
PRNews.plWiadomościJak dobrze zaprojektować kuchnię?

Jak dobrze zaprojektować kuchnię?

Wiadomości 03.04.2015 (07:52)

Idealna kuchnia powinna być połączeniem ergonomii i funkcjonalności, a jednocześnie podobać się mieszkańcom. Spędzamy w niej sporo czasu, a samodzielne gotowanie jest zarówno zdrowe i tanie, jak i modne. Coraz chętniej też eksperymentujemy i nie boimy się zmian w kształcie samej kuchni.

Mówi się, że kuchnia stanowi serce każdego domu. Wielokrotnie spotykamy się w niej w ciągu dnia i w trakcie spotkań towarzyskich, bo większość prywatek i tak kończy się w kuchni. Często połączona jest z jadalnią i warto zrobić wszystko, by była ona przygotowana jak najlepiej. Polacy wybierają jeden z dwóch modeli kuchni: oddzielną lub w aneksie. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety, trzeba samodzielnie je przeanalizować i podjąć decyzję najbardziej pasującą do oczekiwań i stylu życia.

– W kuchni potrzebujemy przede wszystkim miejsca do przygotowania posiłków. Powinniśmy stosować rozwiązania, które dadzą nam jak najwięcej blatów roboczych. – zwraca uwagę Anna Sadowska z urzadzamypodklucz.pl. – Bardzo pomocne są blaty z konglomeratu. Możemy w nich wykonać drobne nacięcia i uzyskać ociekacz do zlewu, który nadal stanowić będzie część stanowiska roboczego – dodaje Sadowska.

Ergonomia przy pracy

Gdy mowa o zlewie, to jego rozmiar też należy dopasować do potrzeb. Ze względu na popularność zmywarek, w większości mieszkań w zupełności wystarcza zlew jednokomorowy. Zlew warto ulokować tak, żeby nie był na „widoku”. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby zlewozmywak sąsiadował ze zmywarką. Z kolei w pobliżu płyty grzewczej i piekarnika przydaje się miejsce do odstawienia gorącego garnka czy patelni. Powinno ono być jak najbliżej tych urządzeń, a jednocześnie nie stanowić zagrożenia dla zdrowia.

Istotnym elementem każdego pomieszczenia jest okno. Także w kuchni warto jak najlepiej wykorzystać światło dzienne. Jeśli pod oknem mamy blat, to dobrze jest zostawić na nim wolną przestrzeń roboczą. Niezłym pomysłem będzie też umiejscowienie tam zlewu, jednak wtedy nieoceniona będzie specjalna bateria, którą można złożyć by otworzyć okno.

Bardzo duże znaczenie ma sposób rozplanowania blatów w kuchni. Powinno się to zrobić tak, by ułatwić wykonywanie różnych prac. – Obok lodówki niezbędne jest miejsce do rozpakowywania zakupów, obok zlewu ociekacz do mycia potraw, ale najwięcej przestrzeni potrzebne jest do przygotowywania posiłków – zwraca uwagę Anna Sadowska. I wcale nie jest tak, że duża kuchnia rozwiązuje wszystkie problemy, bo jeśli będzie ona źle zaplanowana, to korzystanie z niej będzie trudne. Nawet na małej przestrzeni można zaaranżować funkcjonalną kuchnię.

Szafki inne niż kiedyś

Eksperci z urzadzamypodklucz.pl zauważają sporą zmianę jeśli chodzi o rozkład i zagospodarowanie miejsca w szafkach. Pojawia się też coraz więcej rozwiązań ułatwiających wykorzystanie trudno dostępnych przestrzeni – np. narożników w szafkach. Są to różnego rodzaju systemy wysuwne, które dają wygodny dostęp do ukrytej w głębi szafki przestrzeni. Uznaniem cieszą się też tzw. carga, czyli kosze wysuwane razem z frontem. Dzięki tego typu rozwiązaniom dużo łatwiej jest zaprojektować funkcjonalną kuchnię na mniejszej niż dotąd przestrzeni.

Bardzo duże znaczenie ma też elastyczność – kuchnia to miejsce, które żyje. Co jakiś czas pojawiają się w niej nowe sprzęty, których częściej lub rzadziej będziemy używać, trzeba je ustawić tak, by były odpowiednio dostępne zależnie od potrzeb. Nie ma co trzymać na blacie robota kuchennego jeśli używamy go raz w miesiącu, z kolei ekspres do kawy to urządzenie, które w wielu domach wykorzystywane jest nawet kilka razy dziennie.

Światło, które widać

Istotnym aspektem urządzenia kuchni jest zaplanowanie odpowiedniego oświetlenia. Częstym błędem jest umieszczanie ważnego źródła światła nad szafkami górnymi. Szafki zasłonią dostęp do blatu i w efekcie oświetlony jest czubek głowy osoby stojącej przy blacie, zamiast miejsca do pracy. Oświetlenie górne powinno być nieco odsunięte od szafek górnych, a do tego potrzebujemy równomiernego i mocnego oświetlenia pod samymi szafkami.

Jednym z trendów ostatnich lat jest kuchnia zabudowana „po sufit” z pełnymi (zakrytymi) frontami.

– W ten sposób unikamy półek i innych zakamarków, co przyśpiesza sprzątanie i wprowadza większy porządek w kuchni. Dodatkowe szafki na górze sprawiają zaś, że możemy schować rzadko używane sprzęty i zapasy – mówi Anna Sadowska z urzadzamypodklucz.pl.

Zmienia się także podejście do ulokowania piekarnika w kuchni. Kiedyś niemal zawsze był on lokowany pod płytą czy kuchenką gazową, co wynikało z przyzwyczajenia wyrobionego w czasach, gdy było to jedno wielofunkcyjne urządzenie. Dziś coraz częściej piekarnik umieszcza się na odpowiedniej wysokość w słupkach – to znacznie ułatwia pracę, bo nie trzeba się co chwilę pochylać.

Marcin Krasoń

Home Broker

2015-04-03
Redakcja PRNews.pl

Sprawdź także:

a 0 Santander Bank Polska planuje zmianę nazwy na Erste Bank Polska
23.12.2025 (18:00) – informacja prasowa

Santander Bank Polska planuje zmianę nazwy na Erste Bank Polska

Santander Bank Polska planuje zmienić nazwę na Erste Bank Polska oraz wprowadzić globalne logo Erste Group. Bank …

a 0 ING z nową kampanią skierowaną do przedstawicieli pokolenia Z
23.12.2025 (06:53) – informacja prasowa

ING z nową kampanią skierowaną do przedstawicieli pokolenia Z

ING Bank Śląski ruszył z kampanią skierowaną do przedstawicieli pokolenia Z, w której pokazuje jak ważne jest …

a 0 Podczas wyjazdów na święta wezwań z assistance jest o 30% więcej.
23.12.2025 (06:49) – informacja prasowa

Podczas wyjazdów na święta wezwań z assistance jest o 30% więcej.

Pierwsze opady śniegu co roku powodują ogromne utrudnienia dla kierowców. Opony niezmienione na zimowe w połączeniu …

a 0 Pekao finansuje kolejny projekt w elektroenergetyce, kredytuje Grupę ZE PAK
23.12.2025 (06:48) – informacja prasowa

Pekao finansuje kolejny projekt w elektroenergetyce, kredytuje Grupę ZE PAK

Bank Pekao S.A. uczestniczy w finansowaniu konsorcjalnym, w formule project finance, budowy bloku gazowo-parowego …

a 0 Rynek pożyczkowy w Polsce - listopad 2025. Dane potwierdzają rygorystyczną politykę zarządzania ryzykiem
23.12.2025 (06:47) – informacja prasowa

Rynek pożyczkowy w Polsce - listopad 2025. Dane potwierdzają rygorystyczną politykę zarządzania ryzykiem

Liczba udzielonych pożyczek w listopadzie wyniosła 0,41 mln szt., a ich średnia wartość to 4,460 zł – wynika z …

a 0 BOŚ w ramach konsorcjum udzielił kredytu dla zakładów PESA z Bydgoszczy
23.12.2025 (06:41) – informacja prasowa

BOŚ w ramach konsorcjum udzielił kredytu dla zakładów PESA z Bydgoszczy

Bank Ochrony Środowiska aktywnie włącza się w rozwój produkcji najnowszej generacji środków transportu publicznego …

PRNews.pl

Zobacz również

Czy w „nowym banku” da się złożyć reklamację? Czytelnik skarży się na Trade Republic

Czy w „nowym banku” da się złożyć reklamację? Czytelnik skarży się na Trade Republic

Czytelnik zwrócił uwagę redakcji na problem, który…

Revolut zostaje operatorem komórkowym. Ceny pakietów od 25 zł

Revolut zostaje operatorem komórkowym. Ceny pakietów od 25 zł

Revolut uruchamia w Polsce usługę „Mobile Plans”,…

„Alicja” wciąż nęka klientów PKO BP. Po latach spłaty dług wraca jak koszmar

„Alicja” wciąż nęka klientów PKO BP. Po latach spłaty dług wraca jak koszmar

Choć wydawało się, że głośne spory o…

Krzysztof Kolany i Wojciech Boczoń nagrodzeni w konkursie NBP

Krzysztof Kolany i Wojciech Boczoń nagrodzeni w konkursie NBP

Dwaj analitycy Bankier.pl – Krzysztof Kolany oraz…

BNP Paribas podnosi opłaty. Konto będzie darmowe, ale więcej zapłacicie za resztę operacji

BNP Paribas podnosi opłaty. Konto będzie darmowe, ale więcej zapłacicie za resztę operacji

Od 1 marca 2026 r. BNP Paribas…

O tym mówią bankowcy

Ostatnie komentarze

avatar komentującego

daria owocna:

Nie tylko oni mają problem ;) Jestem starsza, a też ciężko z kasą …

śr., 17 gru 2025 (14:38) • Jak Gen Z radzi sobie z dorosłością? 1/3 z nich już ma długi

avatar komentującego

MalmoMind:

Żadna nowość. To samo Sobieraj zrobil w Aliorze… Tylko jak potem trzeba było …

wt., 18 lis 2025 (12:09) • UniCredit wywraca stolik. Wszystkie najważniejsze usługi za darmo i bez „gwiazdek”

avatar komentującego

MalmoMind:

Bla bla … spadek Klientów Indywidualnych pominięty … …

niedz., 9 lis 2025 (22:50) • 696 mln zł zysku netto Grupy Kapitałowej BNP Paribas Bank Polska w III kw. 2025 r.

avatar komentującego

Maciej Kusznierewicz:

Cel inflacyjny RPP mieści się w przedziale 1,5-3,5 proc. (a nie 1-3 proc., …

czw., 9 paź 2025 (11:32) • Kredyty miały być tańsze od listopada, będą już teraz. Stopy procentowe w dół [komentarz]

avatar komentującego

PRNews_pl:

Przecież na PRNews.pl (co sama nazwa serwisu wskazuje) od jakichś 25 lat publikuję …

pt., 12 wrz 2025 (06:12) • Rzecznik generalny TSUE: WIBOR zgodny z prawem

  • SMART Bankier
  • Kredyt konsolidacyjny
  • Pożyczki na raty
  • Konto firmowe
  • Kurs inwestowania
  • Kalkulator brutto netto
  • Kalkulator kredytu gotówkowego
  • Kalkulator zdolności kredytowej
  • Rozlicz najem w PIT-28
  • pit 37 online na pit.pl
  • Rozliczenie pit
  • Program pit
  • Pit 11
  • Promocje bankowe
  • Promocje Pekao S.A.
  • Promocje BNP Paribas
  • Promocje Citi Handlowy
  • Promocje Alior Bank
  • Promocje Santander Bank
  • Promocje PKO BP
  • Promocje Millenium
  • Promocje ING Bank Śląski
  • Promocje mBank
  • Promocje Velobank
  • Promocje Nest Bank
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Newsletter
  • Prześlij informację
  • RSS
  • zgarnijpremie.pl
Bonnier Business Polska Bankier.pl – Portal Finansowy – Rynki, Twoje finanse, Biznes PIT.pl -Podatki dla małych firm i osób fizycznych, rozliczenia roczne Systempartnerski.pl - system afiliacyjny Bankier.pl PRNews.pl - banki, karty, konta oraz marketing i public relations Mambiznes.pl - Pomysł na biznes, Własna firma, Biznes plan Dyskusja.biz - Blogi o biznesie, artykuły biznesowe Puls Biznesu pb.pl - rynek, akcje, spółka, przedsiębiorca, budżet Pulsmedycyny.pl - Portal lekarzy i pracowników służby zdrowia Pulsfarmacji.pl - Portal aptekarzy, techników i pracowników sektora farmaceutycznego
© 2008 − 2025 PRNews.pl. Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu. Informacja o cookies. Polityka prywatności

Bezpłatny newsletter PRNews.pl

  • PRNews.pl to najbardziej opiniotwórczy serwis w branży bankowej. Przekonaj się dlaczego!
  • Codziennie rano otrzymasz skrót najważniejszych informacji ze świata finansów
  • Dzięki temu będziesz zawsze wiedział o nowych produktach, promocjach i usługach bankowych, ubezpieczeniowych i inwestycyjnych
  • Aktualne wiadomości z prasy i z samych instytucji finansowych - zupełnie bezpłatnie, wprost na twoją skrzynkę mailową
Zapisz się na newsletter:

Dołącz już dziś do niemal 38 tys. odbiorców