Minister Rostowski porównuje wskaźniki inflacji bazowej HICP z wyłączeniem cen energii i cen żywności nieprzetworzonej dla Polski i strefy euro. Wskaźniki te publikowane są przez Eurostat według ujednoliconej metodologii dla wszystkich krajów UE. Wg definicji Eurostatu, do koszyka cen żywności nieprzetworzonej zalicza się ceny warzyw, owoców oraz mięsa (i przetwory z tych produktów). Kształtowanie się cen w tych kategoriach towarowych, zależy w znacznej mierze od czynników krajowych, które powodowały, że ich ceny nie rosły znacząco w ostatnim okresie.
Przywoływany przez Ministra Rostowskiego wskaźnik inflacji bazowej (po wyłączeniu cen żywności nieprzetworzonej i energii) zawiera natomiast żywność przetworzoną (oraz wyroby tytoniowe), której ceny w ostatnim okresie kształtowały się pod wpływem czynników globalnych, takich jak bardzo silne wzrosty cen zbóż, produktów mleczarskich, oraz roślin oleistych na rynkach światowych (w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie ze strony producentów biopaliw). Z kolei wzrost cen wyrobów tytoniowych związany jest bezpośrednio z wprowadzoną przez Ministra Finansów wyższą stawką podatku akcyzowego na te wyroby.
Biorąc pod uwagę, że w podanym przez Ministra Rostowskiego wskaźniku inflacji bazowej dla Polski żywność przetworzona ma udział ok. 27%, a we wspomnianym okresie jej roczna dynamika wzrosła z 2,8% do 8,8%, stąd jej udział we wzroście inflacji bazowej wynosi aż 1,6 pkt .proc. Zatem wspomniany przez Ministra Rostowskiego wzrost inflacji bazowej HICP nie jest skutkiem zaniedbania RPP, a jedynie jest efektem wzrostu cen żywności na rynkach światowych oraz wzrostu akcyzy na wyroby tytoniowe.
Prezes Narodowego Banku Polskiego
Sławomir Skrzypek